Fosterrörelser – så ofta bör du känna din bebis

Att din bebis rör på sig regelbundet är ett tecken på att allt är som det ska. Minskade fosterrörelser kan därför vara ett tecken på att din bebis inte mår bra. Så här gör du för att få koll på läget och slippa oroa dig i onödan

Det vanligaste är att du börjar känna fosterrörelser runt graviditetsvecka 18–20. En del kan känna rörelser så tidigt som i vecka 15, likaväl som att rörelser inte noteras förrän långt senare i graviditeten.

Barnet i din mage växlar mellan perioder av aktivitet och vila, både dag och natt. Fosterrörelser saknas under sömnperioderna som kommer regelbundet under dygnet och varar ca 20–40 minuter per gång, sällan mer än 90 minuter. Under ”vakenperioderna” i graviditetens sista månader noteras i genomsnitt 30 rörelser i timmen. Alla foster rör sig på sitt eget sätt i livmodern, en del oftare och med starkare rörelser, andra är lite lugnare men rör ändå på sig regelbundet. 

Med minskade fosterrörelser menas att barnet i magen är mer stilla. Då märker du inte längre att din bebis har tydliga vakna stunder. Du upplever en markant skillnad i hur barnet rör sig jämfört med hur det har rört sig tidigare. Du ska ha upplevelsen i mer än två timmar.

Med fosterrörelser menas både ”större rörelser” som sparkar och bålrörelser men även mindre, fladdriga eller svepande rörelser hos din bebis. För varje vecka som går växer fostret och rörelserna blir kraftfullare fram till omkring graviditetsvecka 32. Sedan håller rörelserna i sig fram till förlossningen. Mot slutet av graviditeten är det trångt i livmodern. Då kan rörelserna kännas annorlunda. Kanske som kraftfulla tryck eller som om barnet stretchar. En del tycker att rörelserna känns långsammare jämfört med tidigare. Men de ska inte minska i antal och styrka.

Fosterrörelser noteras oftare i liggande ställning jämfört med sittande eller stående och oftare på kvällstid. Det är oklart om det beror på att bebisar i magen verkligen rör sig mer under kvällstid eller i liggande ställning eller om det helt enkelt är så att det är lättare för dig att koncentrera dig och känna efter ordentligt när du är avslappad. För att lättare kunna känna om barnet rör på sig kan du lägga dig ner på vänster sida och försöka att slappna av. 


Kontakta förlossningen om du är i graviditetsvecka 25 eller senare och märker av minskade fosterrörelser. 

Minskade fosterrörelser kan bero på att moderkakan inte fungerar som den borde. Då finns det risk för att din bebis får för lite näring och syre. Om vidare undersökningar visar att så är fallet kan det hända att din bebis behöver komma ut för att vårdas på en neonatalavdelning. Det allra vanligaste är såklart att det inte alls är någon fara för din bebis, oftast visar kontroll av hjärtljud och eventuellt ultraljud att allt är som det ska och du får åka hem igen.

Det är alltid viktigt att söka vård för minskade fosterrörelser. Det gäller även om du sökt vård tidigare och undersökningarna då tydde på att fostret mådde bra. Sök vård igen om du får en ny upplevelse av minskade fosterrörelser. 


Du behöver inte känna någon press att övervaka ditt barn i magen

Det är olika hur mycket gravida märker av rörelserna i livmodern. En del uppmärksammar varje liten spark. Andra tänker inte så mycket på hur barnet rör sig i livmodern. Det är inte meningen att du som är gravid ska känna press och stress att övervaka barnets alla rörelser. Du behöver inte ta tid på fostrets sovvanor eller avbryta din egen sömn och buffa på magen för att se om barnet vaknar. 

Du och fostret har era egna vanor och rörelser. Det är först när något avviker från det som du bör vara mer uppmärksam.

Källa: 1177.se


Preggo is built by Masiofo AB
Have feedback or comments? hello@preggo.se