Välj rätt barnvagn: Ultimata guiden!

Valmöjligheterna när det gäller dagens barnvagnar är oändliga. Men också viktiga, rätt vagn gör bebistiden och småbarnslivet så mycket lättare (vi lovar). Sveriges främsta barnvagnsexpert, fyrbarnsmamman Anna Lavfors, har testkört hundratals olika barnvagnar och hjälper dig välja ”the one”

Hej, jag heter Anna Lavfors och jag är barnvagnsnörd. Egentligen har jag varit förtjust i barnvagnar ända sedan jag själv åkte i en, men intresset blommade ut när jag blev gravid med mitt första barn och hösten 2008 skulle köpa min första barnvagn. Nu har jag fyra barn födda 09, 11, 14 och 17 och har ägt fler än 150 barnvagnar och tycker fortfarande att det är lika roligt.

Under min andra föräldraledighet, år 2011, grundade jag gruppen ”Barnvagnar!” på Facebook. Den är till för alla som har frågor om barnvagnar och vill utbyta erfarenheter med andra föräldrar eller blivande föräldrar. Idag har gruppen över 50,000 medlemmar och även mitt i natten finns det nästan alltid någon där som kan ge tips och råd (för ja, det kan bli akuta barnvagnsfunderingar mitt i natten). I slutet av 2011 startade jag även en blogg, Allt om barnvagnar (ombarnvagnar.com), och där har jag recenserat mängder av barnvagnar, åkpåsar, skötväskor, regnskydd och mycket, mycket mer. Jag skriver också om barnvagnsnyheter samt rapporterar från mässor och barnvagnsevent runt om i världen.

Hemma hos mig står det barnvagnar lite överallt och har jag färre än sju-åtta stycken i huset så känns det rysligt tomt. Jag lever faktiskt min egen dröm genom att till och med att ha ett eget barnvagnsrum (!), som en walk in closet fast med hyllor med barnvagnstillbehör på väggarna och ihopfällda barnvagnar staplade på varandra på golvet. Jag ser fram emot att fortsätta köra barnvagnar och hjälpa andra att hitta sin favoritvagn under många år framöver!


Anna Lavfors med sina barn Sigge, Majken, Nils och Eva

Så väljer du rätt modell – det kanske inte alls blir den du tror?

Det finns många olika slags barnvagnar. Till en nyfödd bebis används främst en duovagn eller en kombivagn. Du kan därefter komplettera med en mindre resevagn för semestrar eller kanske att ha i bilen, då dessa tar mindre plats. När familjen får tillökning kan det ibland vara aktuellt med en syskonvagn och för ett lite större barn som börjat förskolan är det vanligt att en byter till en lite enklare, och samtidigt rymligare, sittvagn. Dessa kallas ofta även för sulky.

Duovagn: En vagn med chassi samt separat sitt- och liggdel. Liggdelen används under det första halvåret ungefär, därefter byter du till sittdelen. En del duovagnar har fast framåtvänd sittdel, andra har vändbara. 

Kombivagn: Används på samma sätt som en duovagn, alltså från födseln och framåt. Men en kombivagn har ingen separat liggdel. Istället kan sittdelen fällas ned till ett plant liggläge och så förankrar du en mjuk- eller hårdlift i sittdelen som bebisen kan ligga i.

Liggdel: Fördelen med en separat liggdel är att den är rymlig och ofta högre placerad än vad en mjuklift i en sittdel är. De flesta liggdelar kan enkelt lossas från chassit och bäras genom bärremmar eller genom att du håller i bygeln eller ett inbyggt handtag i suffletten. Maxvikten för ett barn i liggdel är 9 kg. Nackdelen med en liggdel är att den ofta kostar mer än en mjuklift och att den är tyngre att bära med sig. En liggdel kan bäddas lite olika beroende av vilken årstid barnet föds, men i en normalstor liggdel för duovagn ryms både åkpåse, babynest eller filt och kudde. Det går även att ha en mindre mjuklift i en vanlig liggdel, om du vill åt fördelarna med den fasta liggdelen men enkelt kunna flytta bebisen utan att ta loss hela liggdelen.

Mjuklift: Fördelen med en mjuklift är att den väger lite och är ett smidigt sätt att bära med sig ett barn som somnat i vagnen utan att behöva bära en tung liggdel. Förutom att användas i en sittdel så finns det också mjukliftar som passar i en vanlig liggdel. Nackdelen med en mjuklift är att de ofta är mindre än en liggdel och att barnet växer ur den snabbare, samt att den för en sommarbebis kan uppfattas som varm och lite mindre luftig.

Sittdel: Min rekommendation är att välja en vagn med vändbar sittdel, du kommer garanterat att vilja ha din bebis vänd mot dig när ni byter till sittdelen när hen är runt 6 månader. Sittdelar kan vara vanliga eller ergonomiska. På en vanlig sittdel fälls endast ryggstödet i olika vinklar. Ibland kan det fällas hela vägen ned till fullt liggläge, vilket ger ett helt plant liggläge. En ergonomisk sittdel är skålad. Också den kan vinklas i ett antal lägen. En ergonomisk sittdel kan ha fullt liggläge men liggläget blir aldrig plant utan barnets rumpa är alltid placerad lägre än ben och överkropp. I en vanlig sittdel kan du ha en mjuklift, men inte i en ergonomisk sittdel.
Vanlig sittdel eller ergonomisk? Ingen typ av sittdel är enligt mig bättre än den andra. Vissa barn föredrar den ena sorten framför den andra, för andra barn verkar det inte spela någon roll alls. Du får själv göra en bedömning av vad du tror att du och ditt barn kommer att trivas bäst med. Det som kan ses som en fördel med en ergonomisk sittdel är att den kan upplevas ge ett bättre sittstöd för små barn som nyligen bytt från liggdel. Fördelen med en vanlig sittdel kan vara att den ger barnet en bättre möjlighet att sova på sidan eller till och med på mage.


Hjul: En duovagn kan ha tre eller fyra hjul. De flesta föredrar fyra hjul då det upplevs göra vagnen mer stabil. Tre hjul kräver dessutom en annan körteknik när du ska upp över till exempel trottoarkanter. Framhjulen kan vara antingen fasta eller svängbara. Så gott som alla vagnar med svängbara framhjul har även som funktion att dessa kan låsas i fast läge, för bättre framkomlighet i terräng eller snö.

Hjul kan grovt delas upp i tre grupper: Lufthjul, foamhjul och andra typer av punkteringsfria hjul. Lufthjul har som fördel att de ger något lite extra till körkänslan och ofta fixar grövre underlag bättre. Nackdelen är att du kan få punktering. Foamhjul är skumfyllda hjul som ska efterlikna lufthjul så mycket som möjligt, men med fördelen att det inte går att få punktering på dem. Andra punkteringsfria hjul görs i olika material, där PU anses bättre än EVA-hjul, då de senare kan ha problemet att grus och sten fastnar i däcken så att hjulen ser gropiga ut och låter när du går med vagnen inomhus. Får jag välja hjul så tycker jag att lufthjul eller foamhjul av hög kvalitet är det bästa, då det gör både bäst körkänsla och bäst framkomlighet.

Generellt kan en säga att ju större hjul, desto bättre fixar vagnen snö och terräng. Ska du ha en riktigt skogs- och promenadvagn eller bor där vintern är lång med mycket snö, då är troligtvis stora, fasta framhjul det bästa valet.

Handtag: Det finns flera olika sorters handtag. Ett fast handtag kan inte justeras på något sätt. Ett delat handtag utgörs av ett handtag för vardera hand, och är vanligast förekommande på paraplyvagnar eller andra enkla resevagnar. På duovagnar brukar handtagen antingen ha knäled eller vara ett teleskophandtag. Knäledshandtag kan vinklas i flera olika positioner. Teleskophandtag kan höjas och sänkas, men förblir alltid i samma vinkel. Hur högt du kan få handtaget avgörs inte alltid av vilken typ av handtag det är. Därför är det viktigt att om du har möjlighet provköra vagnarna du väljer mellan, så du vet att du kan ställa handtaget på en bekväm höjd. Sedan ska du också vara medveten om att handtag har olika form, en del mer platta och andra är mer runda. Det finns också ergonomiska handtag, så att handleden ska hamna i en position som inte sliter lika hårt på den som kör. Det finns ingenting som är bättre eller sämre vad gäller handtag, utan det handlar så gott som enbart om personliga preferenser. Det är också viktigt att vara medveten om att höjden på handtaget i viss mån påverkar hur mycket utrymme du har för benen när du går med vagnen. Den som har lång steglängd måste ha gott om utrymme mellan kropp och barnvagnar. Jag tycker att en ska kunna gå både normalt och i mer rask ”nu är jag försenad till bussen”-takt utan att sparka i vagnens chassi.

Maxvikt: Hur mycket vikt en vagn klarar av varierar. Vad en vagn kan godkännas för beror på mot vilken säkerhetsstandard den har testats och den som finns i EU tillåter för närvarande en maxvikt på 9 kg i liggdel och 15 kg i sittdel. Det finns dock andra gränsvärden i andra världsdelar och länder, varför en del vagnar ändå kan marknadsföras med högre maxvikt i sittdelen. En del tar 17 kg, vissa märken har modeller som klarar över 20 kg, ibland upp emot 30 kg. Maxvikten ihop med hur rymlig en vagn är, är vad som avgör hur lång användningstiden är. Ju högre vikt och större sittdel, desto äldre barn får plats.

Fällning: Hur stor roll vagnens ihopfällning spelar när du ska välja barnvagn beror på hur ofta du tror att vagnen kommer att fällas ihop. Främst är det den som regelbundet planerar att åka bil med sin barnvagn som bör välja en modell som är enkel att fälla ihop, och – om du har litet bagageutrymme – blir kompakt ihopfälld. De flesta vagnar kan inte fällas ihop med liggdelen på chassit, utan då får du alltid ta loss den först och sedan fälla chassit separat. När du har bytt till sittdel så varierar det. Vissa vagnar måste du fortfarande lossa sittdelen från för att chassit ska kunna fällas. Andra kan fällas i ett stycke med sittdelen framåtvänd och en del vagnar kan fällas med sittdelen på oavsett i vilken riktning den är vänd. Det senare är såklart att föredra om du ska fälla vagnen ofta och kommer köra den med ditt barn vänt mot dig. Andra moment värda att väga in vad gäller en vagns ihopfällning är hur många moment fällningen utgörs av, om chassit kan låsas ihop och om vagnen fälls på hjulen. Färre moment innebär en enklare, snabbare fällning – en del vagnar kan fällas med bara en hand vilket gör att du kan bära barnet med andra armen. Att chassit kan låsas är en fördel när du sedan ska lyfta in vagnen i bilen och inte vill att den ska börja fälla ut sig medan du lyfter. Några vagnar har automatiskt lås, andra kan du manuellt låsa ihop när chassit är hopvikt. När det är blött och slaskigt på marken kan det vara en stor fördel om vagnen fälls stående på hjulen. Då behöver den aldrig läggas med klädseln mot marken. Och att vagnen inte väger för mycket är förstås också viktigt för att du ska orka lyfta den in i bilen.

Babyskydd: Nu för tiden går det att fästa ett babyskydd på de allra flesta vagnar, alltså den första typen av bilbarnstol som används till bebisar. En del babyskydd kan fästas på vissa vagnar utan adapter, men för de allra flesta barnvagnar krävs en adapter mellan vagn och babyskydd. Adapters är vagnsspecifika, har du en viss modell av vagn är det just den adaptern du behöver. Sedan kan en och samma vagn ha flera olika adapters för olika märken på babyskydd. Om du inte direkt köper ett paket med vagn + babyskydd i ett så är tipset att börja i ena ändan. Antingen välja vagn först och sedan hitta ett babyskydd som är kompatibel med den modellen, eller om du redan har ett babyskydd se till att köpa en barnvagn som det babyskyddet går att fästa på. Fördelen med att kunna fästa babyskyddet på vagnen är att du då inte behöver flytta över bebisen till liggdelen och riskera att hen vaknar, exempelvis om det har somnat i bilen på väg till mataffären.

Syskonvagn: En syskonvagn är en vagn som två (eller fler) barn kan använda på samma gång. Utbudet av syskonvagnar är stort, grovt kan de delas upp på syskonvagnar på bredden, där barnen sitter bredvid varandra, och syskonvagnar på längden, där barnen sitter framför/bakom varandra. En del barnvagnar kan dessutom omvandlas från singelvagn (för ett barn) till dubbelvagn (för två barn). Vet du med dig att du vill försöka få barn tätt så kan det vara ekonomiskt klokt att till första barnet köpa en vagn som du sedan enkelt kan köpa en extra sittdel till, så att vagnen efter att barn nummer två har anlänt kan användas som syskonvagn istället.


Viktigt att tänka på innan köpet – pengar, livsstil och din fysik

Det finns ingen vagn som är bäst. Men med lite tålamod och god research kan du absolut hitta den vagn som är bäst för just dig. Utgå gärna ifrån följande faktorer:

Budget: Det är mycket som kostar när du ska få barn. Babyskydd är en viktig utgift, barnvagnen är en annan. Mitt tips är att köpa begagnat om din budget inte räcker till för nyinköp av den vagn du helst vill ha. Generellt sett brukar det löna sig mer att köpa en vagn av känt märke begagnat än att köpa en ny "no brand"-barnvagn. Dels i fråga om kvalitet på vagnen, dels för att andrahandsvärdet är mycket bättre hos barnvagnar från de större märken. Det betyder att du potentiellt kan få tillbaka mer av pengarna du först la ut när du i framtiden säljer vagnen vidare.

Livsstil: När du ska välja barnvagn så måste du utgå ifrån hur ditt liv ser ut. Den vagn som är rätt för dig som bor mitt i city och mest rör dig i butiker och stadsmiljö är inte samma vagn som är rätt för dig som bor ute på landet och ska gå med hundarna i skogen dagligen. Det gäller alltså att identifiera hur vagnen kommer att användas och hitta en modell som passar under sådana omständigheter och på sådana underlag.

Boende och bil: I vissa fall finns det särskilda mått som kan vara väldigt viktiga att ha koll på. Om du bor i ett lägenhetshus med en liten hiss och vill kunna få med dig vagnen upp till lägenheten så kan hissens mått vara avgörande för vilka barnvagnsmodeller du kan välja mellan. Har du en mindre bil så är det förstås viktigt att se till att vagnen du väljer blir tillräckligt liten ihopfälld för att få plats i bagageutrymmet.

Fysiska förutsättningar: Är ni flera som ska köra vagnen regelbundet och som är olika långa är det viktigt att handtaget kan justeras i höjd, men också att alla som ska köra vagnen kan gå bakom den med normallång steglängd, utan att sparka i chassit. Har en problem med ryggvärk eller svaga handleder kanske en ska kolla på en vagn som väger mindre, och som har ett ergonomiskt format handtag. Är en väldigt lång så kan en högt placerad sitt- och liggdel vara ett stort plus. En låg sittdel behöver dock inte vara något dåligt. När barnen blir äldre och tyngre kan det vara skönt att inte behöva lyft högt varje gång barnet ska i eller ur vagnen.

Min rekommendation är alltid att så mycket som möjligt klämma, känna och testköra de barnvagnar du är intresserad av. Det kan du göra i butik, men nästan ännu bättre är det om du känner någon som har vagnen du funderar på att köpa. Då kanske du kan få en chans att testa den utomhus, med barn i – plus att du kan fråga ägaren om vad hen tycker är för- och nackdelar med just den barnvagnen. När du testkör en barnvagn är det klokt att gå igenom alla funktioner: Hur högt/lågt kan du få handtaget? Är det enkelt att fälla ihop vagnen? Kan jag gå bekvämt med vagnen även i lite raskare takt. Är varukorgen enkel att komma åt? Känns suffletten lång nog och hur är det att vinkla sittdelen? Många funktioner är svåra att veta hur du vill ha dem innan du faktiskt använder vagnen på riktigt, men det skadar aldrig att gå igenom dem innan och åtminstone veta hur vagnen kan användas och att vagnen känns praktisk och smidig att hantera.

Att fråga andra om tips och råd är det bästa du kan göra för att hitta rätt barnvagn för dina behov. Läs gärna mina recensioner på min blogg Allt om barnvagnar, ombarnvagnar.com, eller gå med i min grupp ”Barnvagnar!” på Facebook för både fördjupad information och möjlighet att ställa frågor till andra. Både frågor om vagnar du är intresserad av, men också för att få förslag på vilka modeller som kan vara intressanta för dig att titta närmare på.

Ny eller begagnad? Köpa i en butik nära eller importera från Nederländerna?

När det blivit dags att köpa barnvagn så kan du antingen köpa en ny eller en begagnad. Köper du en ny kan du välja mellan att köpa i fysisk butik, att beställa online samt att privatimportera från utlandet. De två första alternativen är de allra vanligaste.

Köpa i butik: Fördelen med att köpa i butik är att du kan få fysisk hjälp med att testa och klämma på olika vagnar och tillbehör innan du till slut gör din beställning. Det är också enklare att bara rulla förbi om du har en fråga eller om någonting med barnvagnen skulle börja krångla eller gå sönder.

Köpa online: Har du långt till närmsta butik eller av andra skäl föredrar att bekvämt göra ditt barnvagnsköp hemifrån soffan så är utbudet av webshoppar gigantiskt. Oftast är priserna dessutom mer pressade online (många fysiska butiker erbjuder dock prisgaranti) och det är vanligare med kampanjer, rabattkoder och andra tillfälliga erbjudanden. För den som inte har bil kan det också vara riktigt bekvämt att få barnvagnen levererad direkt hem till dörren om det erbjuds som alternativ.

Köpa från utlandet: Att privatimportera kan vara motiverat om vagnen du är intresserad av finns till ett avsevärt mycket lägre pris. I USA är barnvagnar ofta mycket billigare än i Sverige, men då tillkommer tull och frakt på priset och i slutändan är det oftast inte värt besväret. En del som reser till USA väljer att köpa med sig en vagn och ta hem den som bagage.
Ska du handla på distans från utlandet så är det inom EU som gäller, och oftast köper du då från Nederländerna, Polen eller Tyskland. Värt att känna till är att vagnar för den engelska marknaden extrabehandlas med flamskyddsmedel enligt brittisk lag, någonting många experter tycker att vi ska vara restriktiva med kring nyfödda.
Fördelen med att importera är alltså ett eventuellt lägre pris. Nackdelen är att eventuella reklamationer eller garantiärenden alltid ska tas med återförsäljaren, och då kan det ta längre tid innan du kan få hjälp med reservdelar eller utbyte av chassi.

Köpa begagnat: Den stora fördelen med att köpa begagnat är förstås att du får ner priset. Det kan också känns mer miljövänligt att köpa i andra hand än att införskaffa en helt ny modell från butik. Det du vinner i kostnad ska dock ställas mot att de allra flesta barnvagnstillverkare endast erbjuder garanti till vagnens förste ägare. Skulle någonting gå sönder behöver du alltså oftast själv bekosta nya delar eller reparation.
Min rekommendation är att aldrig köpa begagnat på distans utan att alltid kolla igenom barnvagnen noga på plats innan du slår till. Använd alla dina sinnen: Se till att det är bra ljus så att du kan granska klädseln noga efter smuts, hål eller mögel (svarta små prickar, på svart klädsel mer gråaktiga), lyssna så att inget missljud hörs när vagnen rullar och testa alla funktioner så att du kan känna om bromsen krånglar, om chassit är trögt att fälla ihop eller om det är någon annan funktion som inte riktigt fungerar som den ska.

Någonting du ska tänka på i allmänhet inför ditt köp av barnvagn är att alla barnvagnar som heter samma sak ändå inte alltid har samma funktioner. En del barnvagnar har årsmodeller, vilket betyder att en ny version släpps varje år med större eller mindre uppdateringar. Andra vagnar får istället lite större uppdateringar med längre mellanrum. Har du bestämt dig för en specifik vagn bör du innan du köper se till att det är samma version du handlar som du har läst på om eller testat i förväg.


Tillbehörsguide – bra att ha, måsten och roliga onödigheter

Om du tycker att utbudet av barnvagnar är en djungel så kommer du snabbt att få huvudvärk av mängden barnvagnstilllbehör som finns tillgängliga på marknaden. Det är lätt att tro att du behöver köpa allt, men mitt tips är att vänta tills barnet kommit och att då känna efter hur de praktiska behoven faktiskt ser ut. Vissa tillbehör är dock bättre än andra, här kommer mina tips på bra att ha-grejer som faktiskt är bra att ha:

Regnskydd. Om inget regnskydd medföljer vagnen så är det ett måste att köpa ett. Jag rekommenderar universalregnskydd som kan användas både på sitt- och liggdelen. Dels är det mer ekonomiskt, dels är dessa regnskydd ofta enklare att packa ihop och tar mindre plats att förvara än barnvagnarnas originalregnskydd.

Åkpåse. Oavsett vilken tid på året du får barn så kommer det till slut att komma en vinter, och då är en åkpåse väldigt användbar. Det finns mindre modeller speciellt avsedda för babyskydd och liggdel, men jag tycker att en lika gärna kan använda en normalstor och sedan vika till den i fotändan om den ska användas med en nyfödd bebis. Utbudet av åkpåsar är enormt, men eftersom att barnvagnens sittdel används längre än liggdelen så skulle jag välja en åkpåse som sitter bra i sittdelen, som kan fästas upp så den inte glider och som passar ihop med selen.

Lås. Hur tråkigt det än kan vara så är barnvagnar av alla prisklasser mer eller mindre stöldbegärliga. Ska vagnen tillfälligt parkeras utanför BVC, vid förskolan eller i djurparken så är min rekommendation att alltid låsa fast den. Jag föredrar vajerlås eller längre lås som kan träs genom vagnens olika delar. Det bästa är om vagnen kan låsas i en stolpe eller annan fast punkt, men i andra hand att du åtminstone låser vagnen genom chassi och ett eller flera hjul så det är svårt att bara rulla iväg med den obemärkt.

Skötväska. Egentligen kan du packa det ni behöver ha med er i vilken väska eller ryggsäck som helst. Fördelen med en specifik skötväska, förutom att den snyggt kan matchas med vagnen, är att de ofta har fack perfekt anpassade just för blöjor och att skötbädd samt andra smarta tillbehör som brukar medfölja. En del skötväskor har dessutom speciella krokar eller remmar för att kunna hängas på barnvagnens handtag, så att den alltid finns nära till hands.

Mugghållare. Ofta utskrattad och kallad lattehållare men om du är som jag är väldigt törstig när du ammar, om du tänkt amma, så är det otroligt smidigt att alltid ha en vattenflaska nära till hands. Och givetvis är det en given plats för din take away-kaffe eller termosmugg. När barnet blir äldre är det istället hens vattenflaska som kan ställas där, tillgänglig men på lagom avstånd.

Ståbräda. Oumbärligt när du har ett äldre barn som oftast orkar gå men ibland får trötta ben. En del barnvagnar har egen ståbräda särskilt anpassad efter deras chassi, men det finns också ett flertal universella ståbrädor – en del har till och med sittpall så att syskonet kan sitta ned och åka bakom vagnen.

Sittdyna. Inte fullt lika nödvändig som regnskydd, åkpåse och lås, speciellt inte innan barnet börjat använda sittdelen av förklarliga skäl, men erbjuds du en passande sittdyna så tacka inte nej, den kommer att komma till användning. En stoppad sittdyna gör sittdelen mer ombonad för det lilla barnet men framförallt används sittdynan som skydd – det är betydligt enklare att tvätta en sittdyna som blivit smutsig än att tvätta hela klädseln. Även sittdynor finns både i original (utformade för ett specifikt märke eller modell) och som universal (sittdyna från fristående tillverkare, fungerar i de flesta sittdelar).

Förutom dessa tillbehör finns även en massa andra mer eller mindre smarta/nödvändiga prylar: Organizer att hänga på handtaget, snacktray för barnet att lägga mellanmålet i, handtagsvärmare istället för att använda vantar, parasoll för att skugga, särskilda solsuffletter, hjulskydd, handtagsöverdrag, insektsnät, solskärm och mycket, mycket mer.

Lycka till med ditt barnvagnsköp! En barnvagn som du och ditt barn trivs med kommer att underlätta vardagen massor. Hoppas att ni får många sköna barnvagnspromenader tillsammans.


Läs Annas topplista med hennes 10 bästa barnvagnar HÄR

Preggo is built by Masiofo AB
Have feedback or comments? hello@preggo.se